Από την Μαρία Αντουανέτα μέχρι τα κοσμήματα του τιτανικού

Τα περιδέραια με την πάροδο των χρόνων, όπως αποδεικνύουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται πριν από την προϊστορική εποχή, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας.

Ορισμένα δημιουργήθηκαν από πρώτες ύλες για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα και να κρατούν τις ασθένειες μακριά. Άλλα δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν σύμβολο πλούτου και εξουσίας. Επίσης δημιουργήθηκαν για να δηλώσουν το καθεστώς ενός ατόμου στην πολιτική και την κοινωνία. Ακόμα, τα περισσότερα περιδέραια έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ομορφιά κάποιου και ως δείγμα της αγάπης και της στοργής ενός ατόμου.
Όποια και αν είναι η αιτία, υπάρχουν περιδέραια στον πολιτισμό μας και στους πολιτισμούς που θα ακολουθήσουν που θα παραμείνουν ιστορικά.
Για τα περισσότερα περιδέραια δεν υπάρχουν σημαντικές ιστορίες που τα συνοδεύουν και παραμένουν στο να στολίζουν τους λαιμούς των ιδιοκτητών τους, είτε και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα 10 περιδέραια στην ιστορία και τι τα έκανε ξεχωριστά μεταξύ των υπόλοιπων

10. The “Marie Antoinette” Necklace: 3,7 εκατομμύρια δολάρια

Το όνομα του το πήρε από τη διάσημη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, αντιπροσωπεύει την προτίμηση του πρώην Μονάρχη για έναν πλούσιο τρόπο ζωής μόνο προσιτό από εκείνους της βασιλικής οικογένειας. Κατασκευασμένο από την De Beers, το περιδέραιο Marie Antoinette έχει δύο κίτρινα διαμάντια που ζυγίζουν 7,06 και 5,24 καράτια αντίστοιχα και ένα ροζ διαμάντι 1,84 καρατίων κάθετα επενδεδυμένα στο κέντρο. Οι τρεις έγχρωμες πέτρες ενισχύονται από ένα σύνολο 181,10 καρατίων μικρών διαμαντιών σε λευκόχρυσο. Το κύριο διαμάντι, το οποίο ζυγίζει 8,05 καράτια, ενεργεί σαν άγκυρα και τραβάει τα chokers προς τα κάτω και δίνει έμφαση στο συνολικό σχήμα και στυλ του κολιέ.

9. Christie’s Diamond Pendant: 4,8 εκατομμύρια δολάρια
Πωλήθηκε σε μια δημοπρασία το 2001, αυτό το κολιέ κόσμημα κρεμαστό διαμάντι από την Christie’s διαθέτει ένα μεγάλο και ελκυστικό σε σχήμα αχλαδιού διαμάντι που συνδέεται με ένα μικρότερο στρογγυλό διαμάντι. Η συνολική εμφάνιση ολοκληρώνεται με μια απλή αλυσίδα από λευκό χρυσό. Το μέγεθος της αλυσίδας τονίζει τον σημαντικό όγκο του διαμαντιού αχλαδιού, το οποίο ζυγίζει 47,49 καράτια.

8. The “Red Scarlet”: 5,1 εκατομμύρια δολάρια
Ο παγκοσμίου φήμης κοσμηματοπώλης James W. Currens, δημιούργησε το κόκκινο κολιέ Scarlet το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε για 5,1 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012. Αυτή η υπέροχη δημιουργική παρέλαση από 26 ρουμπίνια του Pigeon Blood ρουμπινιού Βιρμανίας ποικίλου βάρους (1,27 έως 5,38 καράτια), ολοκληρώνεται με ένα σύμπλεγμα από άσπρα διαμάντια σε σχήμα αχλαδιού. Η τοποθέτηση των ρουμπινιών και των διαμαντιών δημιουργεί ένα floral αποτέλεσμα που κάνει το κολιέ να μοιάζει με ένα λουλούδι λουλουδιών. Οι πέτρες τοποθετούνται σε πολύτιμο λευκόχρυσο των 18 καρατίων.

7. The “Mrs Winston “: 5,8 εκατομμύρια δολάρια
Φορεμένο από την πανέμορφη Jessica Alba κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Golden Globes 2013, η κομψή Mrs Winston είναι ένα διαμαντένιο περιδέραιο που περιέχει συνολικά 187,50 καράτια υψηλής ποιότητας λευκά διαμάντια, κυρίως αχλάδια. Τρία από τα μεγαλύτερα διαμάντια τοποθετούνται στο κάτω μέρος, το οποίο προσθέτει βάρος στο κολιέ και τονίζει περαιτέρω την κωνική εμφάνιση του κομματιού.

6. Etcetera’s Burmese Ruby Necklace: $ 6.4 εκατομμύρια
Πουλήθηκε για 6,4 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμό που έγινε στο Christie’s  του Hong Kong τον Νοέμβριο του 2013, το κολιέ Etcetera της Βιρμανίας Ruby έγινε το πιο ακριβό κολιέ με ρουμπίνι όλων των εποχών. Μοιάζοντας περισσότερο σαν ένα περιλαίμιο δαντέλας, αυτό το εντυπωσιακό κομμάτι περιέχει ένα συνδυασμένο βάρος 87,78 καρατίων από ρουμπίνια Βιρμανίας και λευκά διαμάντια σε σχήμα αχλαδιού και οβάλ. Κάθε ρουμπίνι συνδέεται με ένα κύμα διαμαντιών, με έξι διαμάντια σχήματος αχλαδιού τα οποία κρέμονται από την άκρη του κύματος για ένα πρόσθετο αποτέλεσμα.

5. Christie’s Diamond Necklace: 8,14 εκατομμύρια δολάρια
52 στρογγυλά διαμάντια που ζυγίζουν συνολικά 104,84 καράτια αποτελούν αυτό το κομψό κομμάτι. Κάθε πέτρα είναι εγγυημένη από την Christie’s να έχει την υψηλότερη ποιότητα και σαφήνεια. Η ρύθμιση όλων των διαμαντιών αυτού του κολιέ προσφέρει μια έντονη λάμψη και μόνο μερικά από τα υπόλοιπα περιδέραια είναι σε θέση να το ανταγωνιστούν. Πωλήθηκε για 8,14 εκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2013, το περιδέραιο συνέβαλε σε μία από τις μεγαλύτερες δημοπρασίες της Christie ποτέ. Οι συνολικοί αριθμοί που χρεώθηκαν από την εν λόγω δημοπρασία καταχωρήθηκαν στα 111,3 εκατομμύρια δολάρια.

4. Leviev’s Vivid Yellow Diamond Pendant: 10 εκατομμύρια δολάρια
Ένα πανέμορφο κίτρινο διαμάντι 77,12 καρατίων που τονίζει μια σειρά από λευκά διαμάντια, αυτή η δημιουργία από το σπίτι του Ισραηλινού μεγιστάνα διαμαντιών Lev Leviev είναι τώρα έτοιμη για πώληση. Η ζητούμενη τιμή ορίζεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πολλοί λένε ότι η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς πολλοί αναμένεται να αγωνιστούν για το κολιέ. Ο ίδιος ο Lev Leviev βρήκε την ακατέργαστη πέτρα σε ένα από τα ορυχεία του και την μεταμόρφωσε σε ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια κομμένα σε άστρο.

3. The “Heart of the Kingdom”: 14 εκατομμύρια δολάρια
Σχεδιασμένο από τον Garrard and Company, το κομμάτι αυτό αποτελείται από 155 καράτια στρογγυλά και σε σχήμα αχλαδιού λευκά διαμάντια τοποθετημένα μαζί σε ένα συγκρότημα, που περιβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα Βιρμανικά ρουμπίνια που βρέθηκαν ποτέ. Καθισμένο στο κέντρο του κομματιού είναι το σχήματος καρδιάς ρουμπίνι βιρμανίας, το οποίο ζυγίζει 40,63 καράτια. Αλλά αυτό που κάνει το εν λόγω βιρμανικό ρουμπίνι ειδικότερο είναι το χρώμα του βαθύ κόκκινο του αίματος. Επιπλέον, το περιδέραιο μπορεί επίσης να φορεθεί ως τιάρα, το οποίο προσθέτει στη μεγάλη τιμή του.

2. The “Heart of the Ocean”: 20 εκατομμύρια δολάρια
Η Rose φορούσε μόνο αυτό το κομμάτι όταν ο Jack έγραψε ένα σκίτσο της στην ταινία Τιτανικός. Το κολιέ είναι γνωστό για το μπλε διαμάντι σε σχήμα καρδιάς, οριοθετημένο από άσπρα διαμάντια στις άκρες και κρέμεται από μια σειρά λευκών διαμαντιών. Η ταινία πυροδότησε το ενδιαφέρον πολλών ελίτ κοσμηματοπωλών όπως ο Asprey & Garrard και ο Harry Winston και τους ώθησαν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές της «Καρδιάς του Ωκεανού». Η δημιουργία του Asprey και του Garrard πωλήθηκε για 2.2 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία της Sotheby’s. Ήταν η έκδοση του Winston που έφτασε στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

1. The “Incomparable” Diamond Necklace: 55 εκατομμύρια δολάρια
Το “ασύγκριτο” παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του από την κρεμαστή πέτρα του, το εσωτερικό άψογο καφέ-κίτρινο διαμάντι ζυγίζει 407,48 καράτια. Το μενταγιόν τονίζεται από 91 λευκά διαμάντια σε ροζ χρυσό. Το συνολικό βάρος αυτού του εντυπωσιακού κοσμήματος είναι 637,00 καράτια. Από αισθητικής άποψης, το “ασύγκριτο” μοιάζει με αμπέλι με την κύρια πέτρα να κρέμεται από το στέλεχος. Παράτυπη και ασύμμετρη, πολλοί εκτιμούν το “ασύγκριτο” λόγω του εξωτικού σχεδιασμού και της ενδιαφέρουσας ιστορίας. Έχει ειπωθεί ότι η αρχική πέτρα βρέθηκε από ένα φτωχό κορίτσι περισσότερο από τρεις δεκαετίες πριν στο Κονγκό της Αφρικής. Η πέτρα βρέθηκε σύντομα σε μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian, πριν τελικά κοπεί.

Πηγή: jeweltimemag.com